Teme



100. rojstni dan prof. Strleta

21. januarja 2015 obhajamo 100. rojstni dan božjega služabnika profesorja Antona Strleta.
Prof. Strle je bil rojen na god sv. Neže, 21. 1. 1915 v Osredku (Sv. Vid nad Cerknico). Komaj štiri dni pred tem je bil god Antona Puščavnika (17. 1.), a v njegovi župniji je bila navada, da se goduje na god svetnika, ki se ga spominjamo po rojstvu. Tako je dobil za krstnega zavetnika sv. Anton Padovanskega. Čeprav rojen pozimi, je tako godoval sredi poletja (13. junija). H krstu sta ga nesla botra Janez Klančar in njegova žena Marija še isti dan v eno uro oddaljeno župnijsko cerkev svetega Vida, po kateri je kraj dobil tudi ime. Rojstna vas prof. Strleta pa se imenuje Osredek, ena od več kot 30 vasi v župniji s podružno cerkvijo sv. Primoža in Felicijana.
Oče Jože in mati Ivana sta se poročila 8. junija 1903. V družini je bilo osem otrok, trije so umrli kmalu po rojstvu, najmlajši Alojzij takoj po očetovi smrti. Očeta je prof. Strle izgubil zgodaj. Bilo mu je komaj šest let. Oče je zbolel za pljučnico. Ko se je vračal iz Cerknice, se je ustavil pri svojih sorodnikih (pri Kranjčih) in tam umrl star komaj 42 let. Mater je to tako pretreslo, da je rodila, ko je bil oče na parah in dan po očetovem pogrebu je otrok umrl. Dva dni zatem je bil pokopan. Tako so imeli v družini manj kot v enem tednu dva pogreba.
Kljub temu, da mu je oče tako zgodaj umrl, mu je ostal vse življenje v spominu. Zlasti si je zapomnil njegove besede, ki jih je izrekel malo pred smrtjo: »Fant, misli s svojo glavo.«

prof. Strle na svojem 80. rojstnem dnevu
strle.jpg







top



© 2024 Duhovno središče Voglje, Kotna pot 8, Voglje, 4208 Šenčur, Slovenija