Božična igra – Marija nas vodi k Jezusu

Na praznik svete družine, ki smo ga letos obhajali v petek, 30. decembra, smo zvečer po praznični sveti maši imeli božično igro. Navdih za vsebino je bil obisk fatimske Marije v Sloveniji in priprava na 100. obletnico prikazovanj v Fatimi. Tako je bila Marija, mati Božja, v središču igre. Spremljali smo jo od otroštva do kronanja. Sodelovali so igralci in instrumentalisti iz različnih krajev. Najmlajša igralka je bila petmesečna Zala, ki je imela eno glavnih vlog, saj je ponazarjala Marijo kot dojenčka. Za to priliko skupaj sestavljen mladinski orkester je vse prizore spremljal s božičnimi pesmimi iz vsega sveta.
Preden se je igra začela, so vsi mladi talenti z instrumenti in petjem pokazali, kaj znajo. Igrali in peli so »Poslušajte vsi ljudje« in pesem »Ding, dong, veselite se!«
Potem se je igra začela:
Katja in Klara, ki sta se obe srečali s fatimsko Marijo, ko je bila ta v Sloveniji, se snideta in pogovarjata. Skupaj začneta brati staro knjigo: »Marijino življenje«, ki jo je ena njih našla pri svoji babici. Bereta različna poglavja Marijinega življenja, ki jih gledalci potem vidijo v prizorih v senčni igri na odru.
V začetnem prizoru je prikazano, da Ana in Joahim ne moreta dobiti otroka. Sprehajata se po vrtu in prosita za otroka. Prikaže se angel, ki napove, da bosta dobila otroka. V naslednjem prizoru ju vidimo, kako sta hvaležna in srečna s svojim dojenčkom Marijo.


Nato darujeta Ana in Joahim štiriletno Marijo v tempelj, kjer potem ostane celotno otroštvo.

Vidimo, kako se Marija uči različnih spretnosti, pobožnosti in molitev.

V skladu s tedanjo navado jo starši že zelo mlado zaročijo z Jožefom.

V naslednjem prizoru vidimo, kako ji angel Gabrijel oznanil, da bo spočela Jezusa.

Potem Marija obišče svojo sorodnico Elizabeto in že smo na poti v Betlehem, kjer Marija in Jožef iščeta prenočišče.

Skupaj s pastirjem častimo novorojenega Jezusa v jaslicah.


Vidimo, kako je Marija živela v vsakdanjem življenju v Nazaretu skupaj z Jožefom in mladim Jezusom.


Katja in Klara se medtem pogovarjata o različnih stvareh: kako je bilo takrat, kako je danes, kaj je dobro, kaj bi moralo biti drugače in tako naprej. Listata in bereta naprej, kako je bilo, ko je Marija stala pod križem in ko jo je Jezus vzel v nebesa in jo kronal.


S tem se je igra zaključila. Katja in Klara sta nam še dali različne nasvete, kako pomembna je osebna in skupna molitev v družinah, še posebej molitev rožnega venca, ki ga je fatimska Mati božja tako zelo priporočala.
Za zaključek sta nas povabili, da skupaj molimo vsaj Oče naš, zdrava Marijo in Slava Očetu. Otroci so se poklonili in potem sprejeli osebni otroški blagoslov.
Vsem igralcem, instrumentalistom, režiserjem, tehnikom in gledalcem prisrčna zahvala ter blagoslovljeno novo leto!
Naj nas Marija, kraljica miru, tudi v novem letu spremlja in vodi na poti k Jezusu!







top



© 2024 Duhovno središče Voglje, Kotna pot 8, Voglje, 4208 Šenčur, Slovenija